Stel ons een vraag

Uw gegevens zijn verstuurd. Wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

Ik geef toestemming mijn gegevens te verwerken op de manier zoals omschreven staat in de privacyverklaring.

Waar vindt u ons

Open
Close

Ook voor de DGA zijn er op Prinsjesdag fiscale kabinetsplannen voor 2023 gepresenteerd. Enkele voorstellen waren al eerder aangekondigd. We geven een hierna overzicht van de maatregelen die gevolgen hebben voor de directeur-grootaandeelhouder (DGA) van een BV.

Verhogen vennootschapsbelasting (VPB)
Bedrijven gaan per 2023 meer vennootschapsbelasting betalen over hun winst. Het lage VPB-tarief over de eerste schijf gaat omhoog van 15% naar 19%. De schijfgrens gaat omlaag van € 395.000 naar € 200.000.

Afschaffing doelmatigheidsmarge gebruikelijk loon DGA
Bij het vaststellen van het gebruikelijk loon kan de meest vergelijkbare dienstbetrekking gebruikt worden. Het loon van de DGA mag in 2022 op minimaal 75% hiervan worden vastgesteld. Het verschil van 25 procentpunten wordt de ‘doelmatigheidsmarge’ genoemd. Voorgesteld wordt deze marge per 2023 af te schaffen. In veel gevallen zal het gebruikelijk loon van de DGA hierdoor moeten worden verhoogd.

Box 2 krijgt twee schijven
Per 2024 betaalt iemand met een aanmerkelijk belang (van minimaal 5%) in een BV 24,5% belasting over inkomen in Box 2 tot € 67.000 en 31% over het meerdere.

Lager gebruikelijk loon DGA startup vervalt
Een DGA van een innovatieve startup mag in 2022 onder voorwaarden het wettelijk minimumloon nemen als gebruikelijk loon, of, als dat lager is, het loon uit de meest vergelijkbare dienstbetrekking. De minimum loonregeling vervalt per 2023.

Tip: Bent u DGA? Lees dan ook onze artikelen over de Belastingplannen in het algemeen en voor ondernemers. Mogelijk zijn deze ook voor u van belang.

Geen bezwaar, rechtsherstel Box 3?

22 - september - 2022

Het kabinet heeft verschillende scenario’s uitgewerkt voor rechtsherstel aan de niet-bezwaarmakers. Deze variëren van volledig rechtsherstel tot rechtsherstel toegespitst op spaarders met kleinere vermogens in Box 3. Op Prinsjesdag is het kabinetsbesluit hierover gepubliceerd. Wat heeft het kabinet besloten en waarom?

Lees verder »

Belastingplannen Prinsjesdag: ondernemer

22 - september - 2022

Voor de ondernemer (zonder eigen BV) zijn er op Prinsjesdag ook fiscale kabinetsplannen voor 2023 gepresenteerd. Enkele voorstellen waren al eerder aangekondigd. We geven hierna een overzicht van maatregelen die specifiek van belang zijn voor inkomstenbelasting-ondernemers.

Lees verder »

Bezoekadres

Deventerstraat 379
7322 RH Apeldoorn

tel. 055 – 366 01 55

Postadres

Postbus 442
7300 AK Apeldoorn

Bel mij

Uw gegevens zijn verstuurd. Wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

Vul hier uw naam en telefoonnummer in en wij nemen contact met u op.

Ik geef toestemming mijn gegevens te verwerken op de manier zoals omschreven staat in de privacyverklaring.