Loonadministrateur gezocht!

Stel ons een vraag

Uw gegevens zijn verstuurd. Wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

Ik geef toestemming mijn gegevens te verwerken op de manier zoals omschreven staat in de privacyverklaring.

Waar vindt u ons

Open
Close

Iemand die behulpzaam is bij de ontruiming van een klooster mag van de paters een flinke hoeveelheid antieke stukken meenemen. Hij geeft het antiek aan zijn zoon. Vijftien jaar later verkoopt de zoon het antiek om in zijn levensonderhoud te voorzien. Volgens de Belastingdienst is dit belast als resultaat uit overige werkzaamheden. Wat vindt de rechter?

Als het antiek van de paters is verkregen met als mogelijk doel om het op termijn te verkopen, is in dit geval inderdaad sprake van belast resultaat uit werkzaamheden. Er waren immers werkzaamheden, enerzijds het helpen met opruimen en anderzijds de stelselmatig uitgevoerde verkoopactiviteiten. Bovendien ging het om een behoorlijke hoeveelheid antiek die tussentijds ergens was opgeslagen.

In hoger beroep en bij de hoogste rechter wordt dit oordeel bevestigd. Het maakt niet uit dat de paters de spullen eerst aan de vader schonken, waarna de vader ze aan zijn zoon gaf. Gezien de omvang en de opslag van de spullen ligt een oogmerk tot verkoop met het doel op het maken van winst voor de hand. Gelet op het grote aantal stukken acht de rechter niet aannemelijk dat vader deze uitsluitend heeft meegenomen voor persoonlijk gebruik.

Tip: Als u iets in natura ontvangt, waarbij al meteen duidelijk is dat u dat een keer gaat verzilveren, en waarvoor door u of iemand anders werkzaamheden zijn verricht, kan de verkoopopbrengst belast zijn. In dit geval ging het om zoveel antiek dat op voorhand vaststond dat het geheel of deels verkocht zou gaan worden.

Hoe denkt fiscus over familiebank?

07 - mei - 2021

Grootouders, ouders of andere familieleden kunnen u een geldlening verstrekken ter financiering van uw eigen woning. Er is dan in principe sprake van een eigenwoningschuld, mits uiteraard aan alle voorwaarden wordt voldaan. Regelmatig komt de vraag op of en in hoeverre de rente op een dergelijke lening aftrekbaar is. De Belastingdienst heeft hierover een interne […]

Lees verder »

Woonhuis ondernemer privévermogen

04 - mei - 2021

Een vertaler met een eenmanszaak woont en werkt sinds juli in een eigen woning van hem en zijn echtgenote. De woning hadden ze al enkele jaren en stond fiscaal te boek als privévermogen. In september koopt hij een appartement. Ze gaan scheiden en de man verhuist eind december met zijn eenmanszaak naar het appartement. Achteraf […]

Lees verder »

Bezoekadres

Deventerstraat 379
7322 RH Apeldoorn

tel. 055 – 366 01 55

Postadres

Postbus 442
7300 AK Apeldoorn

Bel mij

Uw gegevens zijn verstuurd. Wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

Vul hier uw naam en telefoonnummer in en wij nemen contact met u op.

Ik geef toestemming mijn gegevens te verwerken op de manier zoals omschreven staat in de privacyverklaring.